Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.
Elfogadom

Night Shift 2022 III.

Night Shift 2022 III.
Irány a hordóérlelő! 

A Night Shift áthűtése, vagyis az a folyamat, amikor a sörlevet főzést követően tartályba fejtjük, nem sokban különbözik a többi sörétől. A tiszta tartályba egy hűtőrendszeren keresztül jut el a sör, de mielőtt teljesen megtöltenénk azt, az első áthűtés során, azaz az első adag tartályba kerülő sörhöz adjuk hozzá az élesztőt. Azért itt kapja meg az élesztőt, hogy már itt el tudja kezdeni feldolgozni az áthűtés során hozzáadott oxigént, amihez szüksége van az egészséges szaporodáshoz. Ezt követően, minimalizáljuk az oxigénnel történő érintkezést, mivel az élesztőnek már nem lesz szüksége rá, ha befejezte a szaporodási fázisát. Ha az oldatban marad az oxigén, az ronthatja a termék minőségét.

A Night Shiftek erjedése nagyjából  három hetet vesz igénybe, utána a sör kondícionálása / érlelése történik. Ezen folyamat során a sör úgymond felkészül a kalandos útjára a hordókba, úgy, hogy kiülepszenek belőle az élesztősejtek, amiket nem szeretnénk a hordókba fejteni. Erre azért van szükség, mert az élesztőt stressz éri az erjedés végén, ami autolízist okozhat, kellemetlen ízhibát eredményezve. Ez idő alatt a sör már fogyasztható, de még korántsem kész állapotba kerül. A szívünkhöz nagyon közel álló hordóérlelési eljárás ezután kezdődik. 

A gondosan összeválogatott hordók előkészítése a tartályos érlelés során kezdődik. Miután sörfőzőink kiválasztják a legjobb hordókat, megkezdődik a hordók sterilizálása. Ezt gőzöléses eljárással végezzük, legtöbbször a hordók eredeti tartalmának (whiskey, rum/rhum, bor, stb.) ürítését követően. A gőzöléses eljárás során csírátlanítjuk a hordó belsejét, elölve a lehető legtöbb vad élesztőt és baktériumot, ezzel is megelőzve egy későbbi esetleges romlást. A fában lévő aromákat sértetlenül hagyja a gőz, ami nagyon fontos a későbbiek folyamán. 

A hordók megtöltését követően kezdődik a 6-12 hónapnyi hordóérlelés. A hordóérlelés egy egyszerűnek tűnő, de nagyon összetett folyamat. A hordóba kerülő sör felveszi az előtte benne lévő folyadék ízvilágát, valamint a fa aromáit is. Mivel ezek az íz- és aromakomponensek véges számban találhatóak meg a fában, nem lehet a hordókat a végtelenségig használni és rendszeresen le kell cserélnünk őket, mert kioldottunk minden számunkra értékes komponenst belőlük. Ezért nagyon fontos, hogy időnként rákóstoljunk a sörökre. Ezzel természetesen esetleges problémákat is észlelhetünk, ha valami fertőzés lépne fel, de ez szerencsére nagyon ritka. A hordóérlelést követő folyamatot a következő bejegyzésünkben fogjuk részletezni. 

Az ország egyik legnagyobb hordókészlete található nálunk. 2022-ben több, mint 80 hordóban érleltünk különböző söröket, ezeknek a nagy részét Night Shift tételek adják. Egyik legrégebbi vágyunk vált valóra ezzel, hiszen évek óta szerettünk volna nagy mennyiségben készíteni ezeket a hordóérlelt tételeket. Természetesen ez nem jöhetett volna létre nélkületek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hordóérlelt kisüzemi
Sörelőfizetés & Klub
Ne bajlódj a sörrendeléssel!
Fizess elő most 15-30% kedvezménnyel!