Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Barrel Aging - Night Shift 2020

Horizont Team - 2020. 04. 05. 00:00:00
Barrel Aging - Night Shift 2020
Night Shift - Az ötlettől a hordókba fejtésig. 

Az elmúlt időszakban lelepleztünk két új termékkategóriánkat is a Sour Series valamint a Playground személyében, amiken keresztül rengeteg fantasztikus sört fogunk hónapról honapra bemutatni. Egy másik termékkategóriánk azonban egy sokkal nagyobb és grandiózusabb projekt, melynek gyümölcsét csupán évente egyszer tudjuk learatni. Ez a Night Shift 2020-as évjárata.

A tervezés ehhez a sörhöz valahogy úgy működik, mint egy fesztivál szervezése. Amint vége az adot évnek, rögtön elkezdjük tervezni a rákövetkező évet. 2019-ben két Night Shift sört mutattunk be, a Plantation Rumos hordóban érkelt 11%-os Imperial Stoutunkat valamint annak Whiskey hordóban érlelt változatát. A 2020as évre azonban sokkal nagyobb terveink vannak, amikhez az előkészületeket már az előző évjárat bemutatását követően megkezdtünk.

A párlatos hordó tartalmát először meg kell főzni, tehát a folyamat a koncepciógyártással kezdődik. Amint feltérképezzük a lehetőségeket, illetve a finomhangolásra szoruló tényezőket, elkészül egy recept, melyet lefőzünk. Ez az alapsör kulcsfontosságú, hiszen egy rossz alappal nem lehet jó végeredményt elérni. Már ez a lépés is jelentős kihívás, hiszen egy magas alkoholtartalmú, nehezen, lassan, olykor vontatottan erjeszthető sörről beszélünk, mely jelentős lágerelési időt igényel, hogy a hordókba egy kiváló alap kerülhessen. Ha az alapsörünkkel minden szempontból elégedettek vagyunk, elkezdhetjük tervezni a következő lépést, a hordóba töltést. 

A sörök hordóba töltése sem olyan egyszerű, mint aminek tűnik hiszen először be kell szerezni hozzá a fahordókat. Az USA-ban a Bourbon hazájában frissen ürített fahordókhoz jutni, melyből még ömlik a friss párlat illata, nem különösebb kihívás. Európa szívében ezt a frissességet megkapni már azonban jelentősen nehezebb. Ezek a hordók általában konténerszám ömlenek a kontinensre, amik különféle nagykereskedőkön keresztül eljuthatnak hazánkba. Azt azonban senki nem tudja garantálni, hogy a legfrissebb hordókhoz jusson a megrendelő. Kivéve persze, ha a vásárlást személyesen intézzük, és magunk utazunk el egy ilyen nagykereskedőhöz, hogy a legfrissebb alapanyagot kiválogassuk. 

Február elején, mikor még szabadott utazni Európában, meglátogattuk az egyik ilyen nagykereskedőt, ahol sorra szaglásztuk a hordókat, míg megtaláltuk a kedvenceket. Ezeket megjelölték nekünk és pár nappal később már az üzemben is voltak. Ezeket azonnal meg is töltöttük, és állványokra helyezve elhelyeztük őket fél éves, nem túl mozgalmas kalandjukra. A hordókat külön-külön van lehetőségünk kóstolni, így tudni fogjuk a 6-8 hónap során mikor érik el tökéletes állapotukat. Erről részletesen be fogunk számolni a későbbiekben, arról pedig hogy pontosan milyen sörök kerülnek a hordókba, a későbbiekben egy külön blog bejegyzést fogunk közölni.

    Varju Előd 
(Sörfőző mester)