Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát.

Night Shift Vintage 2020

Night Shift Vintage 2020
6 izgalmas hordóérlelt különlegesség egy szériában

Az idei sorozat megszületésének nagyon kalandos az előélete. A hosszú ötletelés végére Norvégiában, pontosabban Bergen csodálatos kikötőjében ücsörögve tettük ki a pontot és ott jutott eszünkbe az az ötlet is, hogy mi lenne, ha megkérnénk közeli barátainkat és „megszállott” Horizont követőinket, hogy támogassák a programunkat és "vegyenek nevükre” 1-1 hordót. Nem várt lelkesedéssel szembesültünk a részükről és az ő segítségükkel kétszer annyi hordót tudtunk vásárolni a tervezettnél, ami feltétele volt a 6 féle ízvariációnak.

Szóval megszültük a koncepciót a hat változatra, hosszú éjszakákon át főztük őket - innen jön a Night Shift név - majd elrepültünk Frankfurtba személyesen a hordókereskedőhöz, ahol kb. 100 párlatos hordót szagolgattunk végig, kiválasztva az általunk megálmodott változatokhoz leginkább illőket. Ezután megtöltöttük a hordókat és elkezdődött a hosszú várakozás. Hat hónapot, illetve három változatnál egy évet vártunk, míg a hordók tartalma elnyeri tökéletes állapotát. Közben nekiálltunk a címke tervezésének, ami legalább olyan izgalmas folyamat, mint maga a sörfőzés.

A Horizont számára mindig is fontos volt a külső megjelenés, aminek legalább olyan magas minőségűnek kell lennie, mint a beltartalomnak. Nem akartunk az eredeti grafikán változtatni, ezért ezt a sorozatot is Puskás Marcell grafikusnak adtuk. De még mindig hiányzott valami ahhoz, hogy ezt a különleges sorozatot a beltartalomhoz illően mutassuk be, ezért úgy döntöttünk, hogy minden egyes palackot külön exkluzív díszdobozba teszünk.

Ezután következett a palackozás, majd a két hónapon át tartó palackban kondicionálás. Íme, itt láthatjátok a lineup-ot, ez 6 változat, amiből 3 féle Imperial Stout és egy Wheat Wine három változata kerül a piacra az idei Night Shift sorozat részeként:


 Night Shift - Imperial Stout bourbon hordókban érlelve: Már 2018-ban is megjelent ez a
változat, idén ez 12% alkoholtartalommal, frissen ürített bourbon hordókból került egyenesen
a palackba. 


Night Shift - Imperial Stout csokoládéval és kávéval bourbon hordókban érlelve: Ez a
változat forralás során hozzáadott kávéval és csokoládéval, valamint hideg oldalon szintúgy
frissen pörkölt etióp kávéval ízesítettük, kétféle bourbon hordóban.


Night Shift - Imperial Stout kókusszal és csokival, dark rumos hordóban érlelve: Egy
forró és hideg oldalon is kakaóbabbal és kókusszal bolondított tételről van szó, amit frissen
ürített rumos hordókban érleltünk. 

Night Shift - Wheat Wine bourbon hordóban érlelve: Egy magas alkoholtartalmú, búza
alapú wheat wine alapot bourbon hordókban érleltünk 12 hónapig.


Night Shift - Wheat Wine dark rumos hordóban érlelve: Az előzőhöz hasonlóan, egy
magas alkoholtartalmú wheat wine alap került barbados-i rumos hordókba, 12 hónapig érleltük
benne. 


Night Shift - Wheat Wine Gemenc Whiskey hordóban érlelve: Az egyedüli whiskey
lepárlóként a Gemenc Whiskey egy igazán kiváló párlat, amit személyesen látogattunk meg
és két frissen ürített hordót meg is kaptunk a sorozathoz. Majd ezeket töltöttük meg wheat
wine-nal és 12 hónapig érleltük őket. Figyelem, ez a tétel limitált darabszámban lesz csak
elérhető! 

Méhn Marci vezető sörfőzőnk a wheat wine-ról:
„A wheat wine a barley wine-ból eredeztethető annyi különbséggel, hogy ehhez a stílushoz egy masszív adag búzamaláta is kerül a maláta-profilba. Ezek a sörök jellemzően hosszú érlelésűek, mint az imperial stoutok, hogy szépen összeérjenek benne az ízek és a fogyasztó egy kellemes, egyensúlyban lévő sört tudjon fogyasztani. Mi ezt a sört háromféle hordóba tettük, rumosba, bourbon whiskeysb és egy különleges hazai whiskeys hordóba. Az utóbbiakat egyenesen a Pörbölyön lévő Gemenc Whiskey lepárlójából hoztuk és olyan limitált tétel lesz, ami csak télen fog megjelenni, nagyon kis darabszámban. A rumos és whiskeys hordós tételek a végső csomagolást várják. Ennél a sörnél a hordós érlelés az ízek elmélyítésében és kiemelésében játszott szerepet. 8 órás forralást alkalmaztunk, ami szerintünk elengedhetetlen egy megfelelően komplex és érdekes wheat wine esetében.”

 

 

Visszatekintés az előző évekre

 

2017 - Az első éjszakai műszak

Októberben megjelent a Night Shift első tétele, ami egy 9%-os éjfekete sör volt. Hónapokig
kondicionáltunk a tartályban, míg elnyerte végleges, tökéletesen selymes állapotát, amiben az alkohol
elsimult és csokoládés, enyén pörkölt kávés jegyeket kapott. Ez a sör a főzde fennállásának első
Imperial Stoutja. Remek volt a fogadtatása, bár csupán 800 litert főztünk belőle. A főzés a vártnál
sokkal hosszabbra sikeredett, hosszan belenyúlt az éjszakába és ekkor kapta a sör a Night Shift
(éjszakai műszak) nevet. A palackok különleges címkét kaptak, úgy döntöttünk ugyanis, hogy a
különleges sör különleges csomagolást kíván. Üvegszitázó módszerrel a palackokat egyesével
megfestették számunkra, amikbe a már kész sört tölthettük. A designról Puskás Marcell gondoskodott,
ő tervezi a mai napig ezt a szériát. Természetesen a palackba töltés után a sör még két hónapig
pihent piacra dobás előtt, hogy ezzel is biztosíthassuk a sör legtökéletesebb formáját. 


2018 – Megérkeznek az első whiskey-s hordóink Magyarországra: 

Ez a sör olyan remekül teljesített az első évében, hogy úgy döntöttünk, újra le kell főznünk. Ezt meg is
tettük, így a sör már április magasságában elkészült, ezúttal 1%-kal magasabb alkoholtartalommal,
tehát 10%-osan került a piacra. Úgy gondoltuk, hogy az alap Night Shift mellé, próbaképpen kiadunk
egy whiskey hordós változatot is, hiszen az USA-ban ez a párosítás rendkívül kedvelt
megoldás. Rendeltünk is 2 db prémium minőségű 190 literes hordót, amit megtöltöttünk a kész sörrel, ami áprilistól
szeptemberig, tehát hat hónapig pihent és várta a kiszerelés napját. Ezek voltak az első, sörfőzde által
érlelésre használt whiskey-s hordók Magyarországon. Ezalatt az idő alatt a sör átvette a whiskey
csodás vaníliás, enyhén karamellás jegyeit, valamint a tölgyfa jellegzetességeit. A sör készen állt a
kiszerelésre és a palackokat ismét megfestették számunkra az első év mintájára. A két változat
szépen teljesített, először természetesen ez a verzió fogyott el, de ez várható volt a kis darabszám
miatt is. Mindenesetre megjegyeztük, hogy érdemes több verziót is megjelentetni ebből a sörből!

 

2019 - Napsütötte Barbados:  

Az előző év tanulságaira alapozva ebben az évben már nem is gondolkodtunk szimpla Imperial
Stoutban, csupán hordóérleltben. Az alapsörünk az előző évinél +1% alkoholtartalommal nagyobb, így
ebben az évben már egy 11%-os Imperial Stoutot főztünk, amiket a tartályban való kondicionálás után
bourbon és barbados-i rumos hordóba fejtettünk, hogy megkezdje az utazását. Az elgondolás hasonló
volt: év elején lefőztük a sört, azok hordóba kerültek és az év vége felé azokat leürítettük. A
fogadtatás olyan jól sikerült, hogy gondoltuk „lapot húzunk a 19-re” és bővítjük a "szimpla" Imperial
Stout vonalat.

A kedves olvasó, ha még velünk van, megismerhette a Night Shift sorozat 4 csodás évének rövid bemutatását és reméljük hamarosan megismerheti a végeredményt is, ugyanis nagyon várjuk a visszajelzéseket a főzde fennállásának eddigi legnagyobb projektjére, a Night Shift 2020 tételeire! Egészségetekre!

Varju Előd & Méhn Marcell
vezető sörfőzők