Return to site

Szintet lép a kraft sör!

A Horizont - Carlsberg stratégiai együttműködés háttere

Stratégiai megállapodást kötöttünk a Carlsberggel a legújabb sörünk, a HORIZONT Delight IPA forgalmazásáról.

Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy a tegnapi napon a magyar söripar történelmi pillanatot élt át - kezet fogott és stratégiai együttműködést jelentett be egy sörmulti és egy kisüzemi, kraft sörfőzde. A világ egyik vezető sörgyártója, a Carlsberg lesz a jövőben a stratégiai partnerünk, és egymással szorosan együttműködve fogunk azon dolgozni, hogy a hazai sörivók is minél szélesebb palettáról tudjanak válogatni kedvenc vendéglátó egységükben.

A következő sorokban szeretnénk megosztani néhány szubjektív gondolatot ezzel kapcsolatban.

Mit takar pontosan ez a "stratégiai együttműködés", és hogyan kezdődött mindez?

Az együttműködés értelmében a Horizont Brewing termékeit (először és elsősorban a most bemutatott Delight IPA-t) a Carlsberg Hungary felveszi a portfóliójába, és a partnerei számára értékesíti. A sör fejlesztése és főzése teljes egészében a mi hatáskörünk, ebben maximális szuverenitást és bizalmat élvezünk. A kész termékek aztán bekerülnek a Carlsberg értékesítési és logisztikai rendszerébe, és a partnereik a többi forgalmazott márkával azonos módon csapolhatják. Ezzel megvalósulni látszik az, a sörszakmában régóta dédelgetett álom, hogy egy-egy vendéglátó úgy juthasson hozzá kiváló kraft sörökhöz, hogy közben a multi cég által nyújtott komplex szolgáltatásokról (logisztika, sörcsapok biztosítása és azok szervizelése, stb.) sem kell lemondania. Reményeink szerint az idei évben 50-100, elsősorban budapesti és egyéb nagyvárosi egységben fog felbukkanni a HORIZONT Delight IPA.

HORIZONT Delight IPA

Ilyen még nem volt! Vajon ez egy történelmi lehetőség a kraft sörök elterjesztésére?

Igen, ebben bízunk. Magyarországon jelenleg a teljes sörértékesítés mindössze 1-2%-a érkezik a kisüzemekből, és még ennek is töredéke a kraft sörfőzdékből, vagyis ez az arány borzasztóan alacsony. Pillanatnyilag a sörfogyasztók döntő többségének nincs választási lehetősége, és ha még ismeri is a hagyományos lagereken túli söruniverzumot, akkor is nagyon nehézkesen tud hozzájutni. A Carlsberg - Horizont együttműködés legfontosabb célja, hogy a kraft sörök - a sörmulti értékesítési és logisztikai rendszereit kihasználva - olyan vendéglátókba jussanak el, amelyek közönsége korábban nem tudott hozzáférni ilyen újhullámos sörökhöz.

HORIZONT Delight IPA

De hát a sörmulti definíció szerint gonosz, nem? Akkor miért állunk mégis szóba velük?

Mi saját magunkat nem valaki ellenében szeretnénk definiálni, hanem a saját értékeink mentén. A küldetésünk sarokpontja, hogy a kraft sör igéje, szellemisége minél több emberhez eljusson hazánkban, és ehhez találtunk partnerre a Carlsbergben. A dán cég talán a leginnovatívabb sörmulti, nemzetközi szinten számos olyan kezdeményezésük van, ami támogatja a kraft mozgalmat. Ezek közül csak egy példa, hogy a híres amerikai kisüzem, a Brooklyn Brewery európai forgalmazójává váltak.

 

A Carlsberg vezetői egy sörfesztiválon találkoztak a söreinkkel, és ezután kezdeményezték velünk a kapcsolatfelvételt. Hosszú egyeztetéseken vagyunk túl, nem kevés munkát fordított mindkét fél arra, hogy az együttműködés létrejöjjön. Büszkék vagyunk arra, hogy minket ítéltek a hazai piacról alkalmasnak arra, hogy együtt dolgozzunk, és hogy a nemzetközi központjukból idelátogató szakértők is elismerően nyilatkoztak a söreinkről és a sörfőzdénkről.

 

Bár az egyszeri sörivó meglehetősen sok különbséget vélhet felfedezni a Horizont és a Carlsberg között (és ez csak éles megfigyelőképességét dicséri), mi alapvetően a közös célokra és nem a különbségekre fókuszálunk. A hazai sörpiac kezdeti forradalmi hangulata kezd lecsillapodni, és ahogy a történelemben mindig, a forradalmakat kiegyezések és szövetség kötések követik. Kooperáció pártiak vagyunk, arra fókuszálunk, hogy közösen valami igazán nagyot tudjunk alkotni. Hiszünk abban, hogy ez az együttműködés egy szinergia, ami egyaránt jó a Carlsbergnek, a Horizontnak, de leginkább a fogyasztóknak, hiszen a korábbihoz képest nagyságrendekkel több helyen tudnak majd kisüzemi IPA-hoz jutni.

 

Ez egy igazi szintlépés a kisüzemi sörök hazai népszerűsítésében.

Marcin Burdach (Carlsberg Hungary), Dudok Ádám (HORIZONT Brewing)

Miért pont a Delight IPA az együttműködés zászlóshajója?

Az IPA, mint kategória megkerülhetetlen a kraft sörök világában. Számos nagyon különböző kísérleti főzetet készítettünk az elmúlt hónapokban, mégis elég hamar bizonyossá vált, hogy egy IPA-t fogunk főzni. Elsősorban azért, mert ebben a sörtípusban benne van mindaz, ami miatt imádjuk a munkánkat, imádjuk a sörfőzést: az intenzív komlóillatok, a frissítő íz és az összetéveszthetetlen keserű a korty végén.

Egy átlagos IPÁ-hoz képest a Delight IPA lágyabb, citrusos, mangós, feketeribizlis aromái nem csak a "hophead"-ek számára nyújtanak élményt, hanem a kraft sörökkel még csak most ismerkedők számára is könnyen befogadhatóak. Egész estés sörözésekre is bevállalható ital, amely híven a filozófiánkhoz szűretlen és pasztőrözetlen főzet.

HORIZONT Delight IPA

Egészségetekre!

Dudok Ádám

HORIZONT Brewing

alapító

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly