Return to site

Apukám Kedvence

Visszatér a Sörfőző Kedvence sorozat!

· blog,sörfőző kedvence,apa,ginger,andrási norbert

Egy évvel ezelőtt indítottuk el Sörfőző Kedvence sorozatunkat, ahol a Horizont csapatának tagjai mutathatják meg a saját kedvencüket, titkos receptjeiket. A szezonális sörökben előbb Balázs készült egy jázminos pale ale-el, majd Előd egy grapfruitos-citromos session IPA-t készített. Úgy tűnik, hogy a könnyű, jól iható, finoman megcsavart söröket szereti nálunk mindenki, ugyanis Norbi egy gyömbérrel felturbózott pale ale-t készített. Ismerkedjetek meg most Norbival és az ő személyes kedvencével!

Mióta foglalkozol sörfőzéssel és hogy kerültél bele ebbe a darálóba?

2015 novemberében telekocsival mentem haza Orosházára. Az egyik utas nagyon fel volt dobódva, hogy végre hazamegy hétvégére. Mint kiderült nem a családlátogatás tudata dobta fel, hanem, hogy végre foglalkozhat a hobbijával. Persze házi sörfőző volt és a Budapest - Orosháza távolságon átadta az alapokat, karácsonyra már sörfőző szett volt a fa alatt és újév előtt már erjedt is az első főzet. :)

Mi volt az első söröd és hogy sikerült?

Az eddigi tapasztalatok szerint bátran kijelenthetem, hogy azon házi sörfőzők nagy táborához tartozok, akik IPA-t főztek elsőre. Ez ilyen klasszik szerintem, valami kiugrót akar az ember. Az akkori főzethez amarillo mellé columbust használtam, de az most az APA-hoz nem passzolt volna.

Van olyan sör ami inspirált, amit ittál és úgy érezted, hogy neked is ezzel kell foglalkoznod?

Majdnem egy évig Lengyelországban éltem, ott nagyon megtetszett, hogy már a nagyüzemi sörök esetében milyen nagy szerepet kap a minőség, ez csak a kézműves sörök előszobája volt ugyan, de mindenképp felélénkítette az érdeklődésemet a minőségi vonal iránt. Az első kézműves sör, amit ittam egy Ravasz Hód volt (Reklám helye :P ), ami felébresztette bennem a kisördögöt és elindított a kézműves sörök irányába. A hazaiak közül leginkább a Brew Your Mind sörei és a hál' Istennek elfogultság nélkül mondhatom, hogy Máté (Ábrahám Máté, a szakmai vezetőnk) sörei tudnak inspirálni. Tetszik, ahogy a sörökről gondolkodnak, de erről órákig tudnék beszélni, szóval nem fárasztanám tovább az olvasókat. Őszintén mondhatom, hogy a #2 és a Coconut Stoutunk olyan sörök, amikre bármikor igent mondanék, még álmomból felébresztve is.

Van kedvenc stílusod?

Nagyon APA-s vagyok, egy jó virágos, könnyű pale ale nekem valahogy nagyon le tudja kötni a figyelmem, pedig nem egy "sztár" stílusról van szó. A New England vonal jön még be, illetve természetesen a kettő kombinációja már tud olyat, amitől kiveszem a rágót sörkóstolás előtt. :) Természetesen nagyon nyitott vagyok más irányokra is, csak ezeket emelném ki elsőre.

Mit szeretsz a sörfőzésben?

Amikor elkezdek sört főzni, bekerülök a flowba. Kicsi túlzással olyan már, mintha meditatív állapotba kerülnél és úszol az árral. Szuper dolog, nagyon sokoldalú és kreatív hobbi, aminek a végterméke valódi értéket képvisel. Ennél több nem is kell.

Mesélj egy kicsit az új sörről? Miért Apukám Kedvence lett a sörfőző kedvence?

Az Apukám Kedvence egy 5,5%-os, gyömbéres pale ale, kizárólag Amarillo komlóval. Apukám azóta kéri, hogy főzzek neki egy gyömbéres sört, mióta a Horizontnál vagyok. Egy bő év kemény munkája meghozta a gyümölcsét, megérdemli. :) Ebben a sörben picit benne vagyok én is, mivel a kedvenc könnyű stílusomba vihettem bele Apukám kívánságát és a nosztalgikusságát az adja, hogy az első házi sörömhöz is Amarillot használtam. Egy egyszerű, könnyen érthető, huncut, nyári ivós sört terveztem elegánsan gyömbérezve, hogy sejtesse a ravaszságot és ne legyen ormótlanul eltolva a gyümölcsös világba. "Ez egy egyszerű sör, semmit sem akar, néha ilyen is kell...." :)

Kinek ajánlod?

Elsősorban Apukámnak természetesen, de igazából Anyukám, Hugi, minden családtagom és barátom bele tartozik ebbe a körbe, akik végig támogattak a sörfőző pályát illetően. Kalandos utam volt a Horizontig és mindvégig feltétlen támogatásukat élveztem, ami hatalmas segítséget jelentett. Kívánságkosár jelleggel ilyenkor szokás hozzátenni, hogy küldeném még minden orosházinak, BME-snek, kézilabdázónak, valamint a 12/8-nak, a szombat délelőttönként hegedülő szomszéd lánynak illetve mindenkinek, aki szereti!

Várhatunk tőled új söröket a közeljövőben?

Múlt héten átlépte az 50-es álomhatárt azon javaslatok / kérések gyűjteménye, amit a barátoktól és családtagoktól kaptam. Ez a "legyen már ilyen sör is" lista, szóval igény az volna. Ötlet is :)

Norbi első sörét pedig szerdától lehet kóstolni a Neked Csak Dezsőben. Hat csapról is mi fogunk folyni, gyertek és beszélgessetek Norbival a sörfőzés rejtelmeiről, vicces lesz. Ja és persze sör!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly