Return to site

Prágai sörfesztiválozás

Horizont on tour #3

Folytatódnak nemzetközi sörkalandozásaink! Csehországi élménybeszámoló következik ifjú sörfőzőmesterünk, Előd tollából.

A Horizont sörök nemrégiben Prágába utaztak, Magyarországról ugyanis négy kisüzemi sörfőzde is kilátogathatott a sokadik éve megrendezésre kerülő Festival Pivó na Hrade sörfesztiválra, amelyet a prágai kastély udvarán rendeznek meg, és amelynek idén Magyarország volt a díszvendége. Ezek a főzdék név szerint a Kapucinus, a Szent András, a Serforrás és a Horizont voltak, főzdénként ketten képviselték a hazai söröket, így a fesztiválon csapra vert 140 féle sör közül 8-at mi magyarok biztosíthattunk.

A fesztivál péntek és szombat tartott, de mi szerda este kiutaztunk, csütörtökre ugyanis programok voltak betervezve. A fesztivál maga egy remek koncepción alapszik: fizess be egy 5000 forint körüli összeget, majd korlátlanul fogyaszthatsz a 140 csap bármelyikéről. Az egy decis pohár, ami a belépőhöz jár, pont az az ideális mennyiség, amivel a 140 állomás akár végig is kóstolható. Mi a Saison Witbier és a Gentle Bastard söreinket vittük ki a fesztiválra, mivel a megkötés egyetlen 50 literes vagy két 30 literes hordó volt sörönként, így összesen 120 literrel vágtunk neki Csehországnak.

0. nap (szerda)

Az utazás szerda délutánra volt betervezve, számításaink szerint este 11-re terveztünk megérkezni Prágába, ahova cirka 6 órányi vezetést követően jutottunk el. Sajnos a Brno-Prága távon útlezárások voltak, így a tervezettnél később érkeztünk, de azért egy pár korsó még legurult elalvás előtt!

1. nap (csütörtök)

Az utazás fáradalmait nem tudtuk kialudni, de kicsit sem bántuk, mert csütörtökre volt pár szaftos kis program, amit izgatottan vártunk. Reggel a Staropramen gyárba voltunk hivatalosak, ahol egy kétórás túra során bemutatták az üzemet, megmutatták a dupla dekokciós főzőházat, a roppant méretű szűrőkáddal. Elképesztő volt látni mekkora méreteket ölthet a sörfőzés, még úgy is, hogy ez az üzem nem is számít az igazán nagyok közé. A túrába szerencsére belefért egy sörkóstolás is, ahol a Gránát (tömény, még hígítás előtti verziójából) került a poharakba.

A Staropramen után fogtuk magunkat, és leadtuk a söröket a közeli sörfőzdébe, ahonnan aztán kiszállításra került a fesztivál területére. Ezt a sörfőzdét is megvizsgáltuk közelebbről, vettünk is pár kóstolót, meglehetősen méltányos áron. Ezt követően 14.00-ra hivatalosak voltunk a Klasterni Pivovar Strahov kolostori sörfőzde és étterembe, ahol életem legjobb búzasörét kóstolhattam meg. A többi sör is elképesztően finom volt, igazán kellemes meglepetés volt. Bár 4 ezer liter körüli kapacitásuk van, az összes sörüket helyben értékesítik, ami sajnálatos, mert ezt mindenkinek ki kéne próbálnia!

Ezt követően szabadfoglalkozás keretében a belváros felé vettük az utat és minél több főzdekocsmát, és hasonló kizárólag szakmai vonatkozású létesítményt próbáltunk meglátogatni. Többek között érintettük az Arany Tigrist is, aminek nincs köze főzdéhez, de muszáj volt benéznünk Hrabal törzshelyére (ahol még Merkel is megfordult).

Az este során aztán megjártuk a kötelező kézműves sörös helyeket, mint a Beermuseum, a Beergeek, és a 20 Pip Craft Pub.

2. nap (péntek)

Másnap aztán kezdődött a fesztivál. Délelőtt kilátogattunk a kastélyhoz, ahol az utolsó simításokat végezték. A környezet idilli volt, rengeteg esküvői fotózással találkoztunk, ez általában magában is jelzi, hogy jó környékre tévedtünk.

Egy pár óra sétálás után aztán a fesztivál fele vettük az utat. Magát a rendezvényt egy hosszú sátor alkotta, ami alatt 70 stand sorakozott fel, állomásonként két sört csapolva. Semmi reklám anyag, semmi molinó, semmi promózás, egyszerűen 70 sörfőzde, 140 sörrel. A standok kizárólag egy táblát kaptak, amin a sörfőzde neve és a két hozott sör megnevezése szerepelt, semmi több.

A fesztivál pénteken 14.00-kor kezdetét vette, a résztvevők 450 koronát fizettek a bejutásért, amiért kaptak egy nyakba akasztható táskát, egy 1dl-es poharat és egy kis füzetet, amelyben az összes főzde fel volt sorolva. Ezekhez jegyzeteket, gondolatokat fűzhettek, elvégre 140 sör után nem szégyen elfelejteni, melyek voltak az igazán kiemelkedőek. Igazából nem gondoltuk volna, hogy 1 dl-es poharakból valaha is el fog fogyni a 120 liter sör, amit kivittünk a fesztiválra, de délután 5-6 fele mind a Saison Witbier mind a Gentle Bastard sörünkből is lefogyott az első hordó. Rendkívül nagy érdeklődés volt az első nap, szinte egy pillanatra sem álltunk le. Szerencsére ketten voltunk, így míg az egyikünk dolgozott, a másikunk felfedezhette a 69 másik főzde sörkülönlegességeit. Azonban a mértéket tartani kellett, hiszen rengeteg érdeklődő volt, rengeteg kérdéssel. Persze volt, aki nem tudta hol van a határ, de nem hibáztatjuk, ennyi finom sör mellett ez teljesen érthető.

A standoknál rendkívül sok finomsággal találkozhattunk, de a többséget azért még így is 70%-ban a világos lager sörök adták ki, amit bár rendkívül kedvelünk, minket mégis a különlegességek érdekeltek. Négy főzde volt, amik kiemelkedően jónak véltünk Máté kollégámmal. Ezek a Matuska, Clock, Permon és a már korábban említett Klaterni Pivovar Stahov volt. Mindegyik főzdével felvettük a kapcsolatot, megtörtént a névjegy csere és elindult az egyeztetés egy esetleges együttműködésről, a kollab főzésről.

A finom sörök mellett azért más érdekességekkel is találkoztunk a fesztiválon, például ezzel a 2l-es keggel. A koncepció meglehetősen ütős, rögtön el is képzeltem milyen lenne a Deák térre kimenni ezzel, meg egy talpas pohárral. Sajnos helyben nem árultak.

Nyolckor aztán pontban, sorfalat állva a biztonsági erők kitolták az érdeklődőket. Jól tudták, hogy határozott fellépés nélkül innen senki nem fog saját akaratából távozni, így ez a stratégia tűnt a leghatékonyabbnak. Ezt követően egy fogadással vártak minket a szervezők, sok-sok étellel-itallal, ennek nehéz lett volna nemet mondani. A fogadást követően még megejtettünk egy kis városnézést hazafelé, például a Károly hídnál is megfordultunk.

3. nap (szombat)

Jelentős másnap problémák adódtak, de hát a fesztivál folytatódott, sőt, 14.00 órás kezdés helyett szombatra 12.00-t adtak meg a szervezők kezdésként, amit meglepően sokan tartottak a résztvevők közül. A söreink meglehetősen gyorsan körülbelül 3 óra tájt fogytak le teljesen. Mi is meglepődtünk, hogy 1200 pohár sör ilyen hamar lefogyott a csapjainkról, de sajnos mivel többet nem hozhattunk, így le kellett húznunk a rolót, délután háromkor elsők között kellett távoznunk a fesztivál területéről, a résztvevők felitták készleteinket. Kedves magyar barátaink is nem sokkal később kicsapolták utolsó poharaikat, így a késő délután, valamint este is Prágáé lehetett, az utolsó sörök után aztán nyugovóra tértünk, és másnap reggel haza is indultunk, így vasárnap délután 3-kor már ismét az üzemben dolgozhattunk.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly