Return to site

Pilot Series

Új sörsorozat indul

Pilot Series - Interjú

A HORIZONT-nál mindig figyeltünk arra, hogy a kraft söröket olyan közérthető formában mutassuk meg az embereknek, amivel minél szélesebb közönséget tudunk a minőségi sörfogyasztással megismertetni. Most viszont egy egészen új oldalunkat fogjuk megmutatni, úgyhogy úgy éreztük, ideje egy picit beszélgetünk, elmondanunk, hogy mi is van az egész mögött. Dudok Ádámmal (alapító) és Ábrahám Mátéval (sörfőző mester) beszélgettünk.

Pilot Series néven egy egészen új irányt vesz a HORIZONT, elmondjátok, hogy pontosan mit kell tudni erről?

Ádám: A Pilot Series a legújabb sörsorozatunk, amivel egy kicsit az eddigiektől eltérő irányba indulunk el. Az elmúlt időszakban az ötletelős kockás füzetünkben felgyűlt rengeteg sörrecept, ezek közül a legérdekesebbeket fogjuk lefőzni. Érdemes lesz figyelni, mert minden főzetet egyszerire, egyedire tervezünk, ezért is lesz számozva mindegy egyes új sör.

Miért indítottátok most el ezt a sorozatot?

Ádám: Egyszerűen túl sok sörrecept ötletünk van ahhoz, hogy mind az állandó szortimentünk részévé váljon, de nem szeretnénk lemondani erről a sokszínűségről. Emellett a Pilot Series egy felfedező utazás is számunkra, egy kicsit játszunk, kísérletezgetünk és szeretnénk bevonni ebbe a történetbe sörfogyasztókat is. Már nagyon várjuk a visszajelzéseket.

Mennyire legyen résen a sörkedvelő, milyen gyakran jöttök ki új sörrel?

Ádám: A terv szerint havonta 1-2 új sör készül, teljesen változatos stílusban. Az biztos, hogy kétszer ugyanazt nem fogjuk megcsinálni.

Mi az első sör a szériában és miért ezt választottátok?

Máté: Egy New England ispired IPA-val indítunk. Ez most még Európában viszonylag új hullám, úgy érezzük, hogy inkább csak bontogatja szárnyait. Nagyon sok fantasztikus, elsősorban amerikai tételt kóstoltunk, kábé a megszállottjai lettünk ennek az iránynak. Szeretnénk a mi változatunkat megmutatni ebből mindenkinek.

Bár valóban újabb műfaj, itthon is van már néhány hasonló stílusú sör (például a Brew Your Mind Peach Please-e, szintén tőlük a Yellow Haze, vagy éppen a Mad Scientist kollaborációi a Duke of Budapest – a YeastWörks-szel – és a Welcome Drink – a RothBeerrel) amit szeretnek a sörértők. A HORIZONT interpretációja miben lesz más, mit tud mutatni az érdeklődőknek?

Máté: A külföldi sörök mellett pont az általad felsorolt példák inspiráltak, de a saját ötleteimet is próbáltam belevinni, hogy olyan legyen, ahogy én képzelem a New England IPA-t. Ez persze így nehezen megfogható, de fordítsuk le úgy, hogy egy nagyon jól iható, az IPA keserűsége mellett inkább gyümölcsös aromákat mutató sört akartam készíteni. Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik, hogy sikerült :)

Volt valami kihívás a sör készítésében? (Bővebben a sörstílusról alul, a keretes részen olvashattok)

Máté: Ha egy kicsit bele akarunk menni a technikai részletekbe akkor a megfelelő vízkezelés jelentette a legnagyobb kihívást, hiszen egy adott sókészlettel rendelkező vízzel kellett dolgozni. Ennél a műfajnál pedig nagyon fontos a tökéletes víz, de egy-két kreatív megoldással sikerült előállítani a megfelelő alapvizet. Emellett persze kihívás volt újat alkotni, mert ahogy korábban is írtad, bár új stílus, azért van már rá példa, felkapott a kategória, így egy valamivel nagyobb a figyelem és a nyomás is. A srácok a főzdében mintha említették is volna, hogy egy kicsit stresszesebb voltam a főzés napján :)

Az indulás után mit várhatunk az új iránytól? Mik a terveitek vele hosszabb távon?

Ádám: A Pilot Series-t egyfajta játszótérnek alkottuk meg, ahol szabadon kísérletezhetünk, ezt fogjuk tovább vinni. Mivel az állandó szortiment gerince a jövőben is megmarad, az állandóságot keresők nem fognak csalatkozni a jól megismert HORIZONT söreikben. Ha viszont valaki mindig az újdonságot keresi, akkor ezeket a söröket kell majd figyelnie. Nem lesznek tematikák, vagy szezonhoz kötött sörök, itt a teljesen őrült ötleteinket szeretnénk megvalósítani.

Köszi srácok, kíváncsian várjuk a végeredményt. A sört először szerdán (augusztus 3.), 19 órától a Jónás Kézműves Sörházban lehet megkóstolni.

Készítette Sz.T.

A New England stílusú IPA (vagy Vermont IPA, esetleg ködös – hazy IPA) diadalútja nagyjából 10 éve kezdődött a The Alchemist Heady Topper nevű sörének kultusszá válásával. Az elmúlt másfél – két évben már minden magára adó amerikai sörfőzde készített ilyen sört.

A sörstílus lényege, hogy a hagyományos IPA-val szemben a komló ízét úgy mutatja meg, hogy annak keserűségét minimalizálja. Jellemző a gyümölcsösen friss íz, a nagyon intenzív illatosság és a sör ködössége. Gyakorlatilag baracklének is lehetne nézni egy-egy ilyen műfajú sört. Ez a ködösség az élesztőtől, a rengeteg komlótól és az esetleg hozzáadott zabtól, vagy búzától együttesen alakul ki, és jelentősen hozzájárul a New England IPA-nál kötelező lágy kortyérzethez.

A felsorolt hazai példák mellett, ha valaki eljutna a Keleti-partra, akkor a The Alchemist, a Hill Farmstead, a Trillium Brewing, a Tree House Brewing, vagy a Maine Beer Company gyakorlatilag beszerezhetetlen söreit tudjuk ajánlani mint a műfaj sztenderdjeit.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly