Return to site

Három világ találkozása

Rice Rice Baby – rizses árpabor, szaké élesztővel, tokaji aszú hordós érleléssel

· barley wine,rice rice baby,mad scientist,barrel aged

Elkészült az első hazai kollaborációs sörünk és rögtön valami igazán nagy fába vágtuk a fejszénket. A történet a Mad Scientist üzemvezetőjével, Gergővel indult és 10 hónappal később a Bölcső Bar & Foodban ér véget.

Ujlaki Balázs (HORIZONT Brewing) és Závodszky Gergő (Mad Scientist)

Gergő régóta szeretett volna rizzsel dolgozni a sörben, ami alapvetően pótanyagként van a sörkészítők fejében. A rizshez adta magát a szaké élesztő, így az alaprecept egy sok rizzsel készített barley wine (erős angol sörstílus, ahol a malátásságon van a hangsúly) lett. Itt léptünk mi be a játékba, a receptet közösen alakítottuk, majd nálunk főztük le, hogy a sok babusgatás után a Horizont raktárában pihenjen egy fél évet tokaji aszús hordókban. Ezekben a hordókban korábban a Soltész Pince 6 puttonyos aszúja volt, ami a 2013-a Vinagorán Grand Champion díjat nyert, úgyhogy igazán izgalmas várakozás elé néztünk.

Az egész folyamat főleg a türelemről szólt, hiszen mivel szaké élesztővel nem dolgozott még senki Magyarországon, az erjedésvezetés igazi kihívás volt. A szokott egy-másfél hetes idő helyett közel 2 hónapig erjedt a sör és sokat kellett vele foglalkozni, de a végeredmény igazán különleges lett.

Ahogy üzemvezetőnk, Ujlaki Balázs megfogalmazta: ez a főzet feszegeti a sörről alkotott elképzelések határát. Kifejezetten boros jellegű ital, könnyed gyümölcsösség és csersavas fanyarság jellemzi. 9%-os alkoholtartalma átmelegít, leginkább desszertsörként, vagy magában, különlegesebb pillanatokra ajánljuk, kézben melengetve, akár 18-20 fokosan.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly