Return to site

A Sörfőző Kedvence sorozat

Balázs Jasmine Pale Ale-je

A kraft sörfőzésben a folyamatos kísérletezés és innováció a legjobb.

A legrosszabb pedig, hogy esélyünk sincs annyiféle sört kereskedelmi forgalomba állítani, mint ahányat kitalálunk, egyszerűen a fizikai, logisztikai kapacitásunk nem engedi meg. Ennek köszönhetően sokkal több kísérlet készül a boszorkánykonyhánkon, mint amennyiről a nagyközönség tudomást szerez, például jelenleg is három, szupertitkos kísérleti főzet halad a végkifejlet felé.

Duci Juci, Helikopáter és *** (ez utóbbi annyira titkos, és egyben profán, hogy még James Bond is csuklana kettőt, így mi sem merjük leírni a nevét)

Noha a kisüzemi sörfőzés kifejezetten csapatmunka, vannak olyan kísérleti főzetek, amelyek sokkal jobban köthetőek egy adott sörfőzőnk személyéhez, mint mások. Az pedig közismert tény, hogy egy sörfőző a kedvenc saját receptjével kapcsolatban hajlamos úgy viselkedni, mint az anyatigris tetszőleges utódjával szemben: aki az útjába áll a lefőzésének (jó, itt nem teljesen pontos a hasonlat, ezt belátjuk), azt kegyetlenül széttépi.

"A Sörfőző Kedvence" sorozat

A fentiek okán - jobb a békesség alapon - elhatároztuk, hogy elindítunk egy új sör sorozatot a "A Sörfőző Kedvence" név alatt. Egy darabig gondolkodtunk a "A Sörfőző Is Ember" néven, de végül ezt közösségi nyomás hatására elvetettük (ez is bizonyítja, hogy a sörfőzők is emberek). A  sorozat egyik fő célja ugyanis, hogy az új sörök apropóján bemutassuk nektek sörfőzőinket, az ő személyes történetüket és persze ízlésüket is a sörökkel kapcsolatban. A következő időszakban tehát néhány havonta fogunk jelentkezni egy-egy új, egyszeri főzettel, amelyek mindegyike egyik sörfőzőnk saját receptje lesz, és amely csak limitált mennyiségben fog készülni.

A sör és a sörfőző

Balázs és a Jasmine Pale Ale

A Sörfőző Kedvence sorozat első tagja Balázs, és az ő receptje alapján főzött Jasmine Pale Ale. Balázs oszlopos tagja kis csapatunknak, néhány szóban már bemutattuk Facebook oldalunkon, de akkor következzen itt egy mini mélyinterjú.

Mióta főzöl sört, és honnan jött ez a megszállottság?

Még 2015-ben indult minden, amikor odakerültem egy sörös céghez, a miskolci Zipshez. Az akkori munkám első hónapjában kóstoltam meg a Steamworks Jasmine IPA-ját a berlini Braufesten, és ez az élmény felforgatott mindent, ott kint csapról nagyon friss és üde volt az a sör. Akkor döntöttem el, hogy innentől én kisüzemi sörökkel akarok foglalkozni.

Mit szeretsz a legjobban a sörfőzésben?

Egyértelműen azt az érzést, amikor bemegyek egy helyre, és látom, hogy az emberek milyen jóízűen fogyasztják azt a sört, amibe mi rengeteg időt és munkát fektettünk. Persze magának a főzésnek is megvan a varázsa, a receptek kitalálása és finomhangolása, de a legjobban mégiscsak azt szeretem, amikor elkészül a kézzel fogható végeredmény: egy olyan sör, ami eddig még nem létezett.

Mik a kedvenc sörstílusaid és miért, mit szeretsz bennük?

A különböző stílusú pale ale-k az abszolút favoritok, de mostanában egyre jobban kezdek rákapni a savanyára :)

(vagyis a savanyított sörökre)

Honnan ered a Jasmine Pale Ale receptje?

Életem egyik első, meghatározó sörélménye a korábban már említett Jasmine IPA volt. Ez adta a motivációt, hogy elkészítsem a saját jázminos sörömet is.

Egy frissítő, tipikus tavaszi sör elkészítése volt a cél, ami ugyanakkor különleges is. Mindenképpen egy komplexebb maláta profilt akartam adni a sörnek, hogy legyen egy kis teste, amihez majd az új-világi aromakomlók szépen passzolnak (Nelson Sauvin, Centennial). A recept különlegessége az a teás íz, amit egyrészt a felhasznált folyékony élesztő (London Ale 3), másrészt pedig a bőven adagolt jázmin biztosít. A jázmin beszerzése sem volt egyszerű, hiszen mindenképpen igazi virágzatból akartuk főzni, de végül sikerült remek forrásra találnunk.

A Jasmine Pale Ale-t ajánlom mindenkinek, aki szereti a sört, vagy szereti a teát, vagy szereti a tavaszt.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly