Return to site

A bukaresti sörkirándulás

Horizont on tour #2

Menjünk Bukarestbe!

Hogy micsoda? Romániába menjünk magyar kisüzemi söröket népszerűsíteni? Tele vagyunk előítéletekkel, elsőre nehéz elképzelni, hogy a környező országok között pont ott lenne pozitív a fogadtatása, ahol a magyarok általános megítélése, hogy is fogalmazzunk, vegyes. Be kell vallanunk, előzetesen számos kérdőjel felmerült bennünk ezzel a romániai túrával kapcsolatban, nagyrészt korábbi, megalapozatlan sztereotípiákra alapozva. Na, de a meglepetésekről majd később.

Az esemény

A bukaresti magyar nagykövetség ugyanis megkereste a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, hogy ugyan jelenjen már meg néhány magyar sörfőzde egy általuk szervezett termékbemutatón. Itt most biztosan sokan a fejükhöz kapnak, és lelki szemeik előtt végtelen sorokban vonulnak fel a Tupperwarék és a MINDENT felaprító/letisztító/kockás hasúvá varázsoló csodaeszközök, de megnyugtatásul közlöm, hogy szó sem volt ilyesmi hangulatról. Ellenkezőleg, a rendezvény kifejezetten színvonalas helyszínen, és válogatott közönség számára került megtartásra.

A mintegy 50 megjelent mindegyike valamilyen formában kötődött a sörhöz: sörfőzők, újságírók, disztribútorok és persze a követség érdeklődő dolgozói. A program formálisan indult, azonban a sörös rendezvényeken megszokott módon hamar oldódott a hangulat, nem utolsó sorban a feszes menetben levezényelt sörkóstoló okán (köszönet érte Pif!). A rendezvény végeztével elégedetten könyveltük el, hogy rengeteg dicséret érkezett a magyar sörökre és bízunk benne, hogy ez különböző hosszútávú együttműködésekben is meglátszik majd.

A magyar főzdék ugyanis komolyan vették a feladatot és több mint 70 különböző sört vonultattak fel a rendezvényen. A Horizont szortimentből - sok más mellett - természetesen a Saison Witbier is képviseltette magát.

A főzdék olyannyira komolyan vették, hogy többen is nyakkendőt kötöttek - aki pedig látott már sörfőzőt, akár kilométeres távolságból is, az tudja, hogy ez mekkora dolog. Ezt bizonyítja az is, hogy az egyik főzde tulajdonosáról azt mondta a veje a helyszínen: a feleségével 4 napon keresztül vitatkozott azon, hogy a tulajdon lánya esküvőjére kössön -e nyakkendőt, de ide önként vette fel.

A romániai sör helyzet

Budapest 2012-ben. 

De komolyan, ez az érzésünk támadt, amikor a kis számú kraft fanatikussal arról beszélgettünk, hogy hogyan is néz ki a kézműves sörös szcéna ma Bukarestben. Van összesen 15 kis főzde az országban, néhány kézműves sört forgalmazó bolt, 1-2 pub Bukarest belvárosában és ennyi.

Lefordítva nagyjából ez a helyzet jelenleg: a bukaresti Főzdefeszt már elindult tavaly, a helyi Élesztő még pont nem nyílt meg, de a román Bart Danival és Kővári Gergővel már találkoztunk személyesen is. Ugyanaz a szakáll- és hajviselet, így hát semmi kétségünk sem maradhatott, hogy ezek a srácok komoly szerepet fognak játszani a román sörforradalomban. Zsibbasztó deja vu érzése van az embernek, ugyanazon az úton jár Bukarest, mint Budapest, csak kábé 4-5 év késéssel.

Hosszas, GPS-el nehezített bolyongás után megérkeztünk a sokak által ajánlott Beer o' clock nevű kraft iszodába. 8 csap, korrekt üveges sör választék román és nemzetközi főzdéktől. És itt következett a döbbenet: a csapokon lévő helyi Hop Hooligans főzde sörei egytől egyig zseniálisak voltak! Kellemesen illatos, lájtos Pale Ale indításnak, kellő mértékben maracujás, szép IPA folytatásának, és tömör habkoronával rendelkező, éjfekete, kókuszos milk stout zárásnak. Bravó! A 2012-es Budapesten azért még nem sűrűn találkoztunk ilyen szépen kimunkált sörökkel, ebből az egy szempontból nem érvényes csak az összehasonlításunk.

(Tripadvisor, köszi a fotót. Mi is készítettünk, csak azok elég homályosak lettek, valószínűleg az elfogyasztott sörök rossz hatással voltak a fényképezőnk éleslátására.)

És egy jó tanács a végére: ha a mai napon csak egy sörözőt nyitsz, akkor azt Bukarestben tedd, mert óriási fellendülés előtt áll a román kraft sör!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly